Топ-10

10 признака, че сте християнски фундаменталист

10 – Усилено отричате съществуването на хиляди богове на други религии, но се възмущавате, когато някой отрича съществуването на вашия.

9 – Чувствате се обидени и “дехуманизирани”, когато учените казват, че хората са еволюирали от други форми на живот, но нямате проблем с библейското твърдение, че сте създадени от пръст.

8 – Присмивате се на политеистите, но нямате проблем да вярвате в триединен Бог.

7 – Лицето ви почервенява, когато слушате за “зверствата на Аллах”, но дори не потрепвате, когато чуете как Бог/Йехова изколил всички египетски бебета в „Exodus“ (Изход), и заповядал отстраняването на цели етнически групи в “Joshua” (Иисус Навин), включително жени и деца.

6 – Присмивате се на индуистките вярвания, обожествяващи човека, на гръцките твърдения за богове, спящи със жени, но нямате проблем да вярвате, че Дева Мария е забременяла от Светия дух и е родила човек-бог, който е убит, възкръснал и се възнесъл в небето.

5 – Предпочитате да прекарате живота си в търсене на пропуски и неточности в научно-установената възраст на Земята (няколко милиарда години), но не виждате нищо ненормално да вярвате на дати, записани от племена през Бронзовата епоха, седящи в палатките си и мислещи, че Земята е била създадена преди няколко поколения.

4 – Вярвате, че цялото население на планетата, с изключение на тези, споделящи вашата вяра (но изключвайки конкурентните секти), ще прекарат вечността в безкраен Ад или мъчение. И въпреки това смятате вашата религия за “най-толерантна” и “най-обичаща”.

3 – Докато модерната наука, история, геология, биология и физика не са успели да променят убежденията ви, някакъв идиот, подскачащ по подиума и държащ безумни речи, е всичко, което ви е необходимо, за да “докажете” християнската религия.

2 – Определяте 0.01% като “висок процент”, когато става въпрос за отговор на молитви. Смятате това за доказателство, че молитвите действат и мислите, че останалите 99.99% ПРОВАЛ са просто волята на Бог.

1 – Всъщност знаете доста по-малко за Библията, християнството и историята на църквата от много атеисти, езичници, гностици, агностици и свободомислещи, но гордо се наричате християни.


18 отговора на “Топ-10”

 1. Аватарът на Иванов
  Иванов

  Калин, няма как някаква фикция да е добра или лоша. Всичко това е единствено плод на непросветените мозъци на вярващите, на които е внушено, че Бог е добър и всяко добро е от него. Освен това понятията добро и лошо са относителни.

 2. Аватарът на Калин
  Калин

  Няма как Бог, Който даде Своя Син да умре на кръста за нас грешниците и лошите, такъв Бог да е лош. Напротив Бог е любов.
  Исус Христос не дойде да Му служат, но да служи Той на нас и да даде живота си откуп за нас. Исус Христос учи обичай ближния си, не кради, почитай майка си и баща си, моли се за неприятелите си.
  Още Исус казва : Дръж се с хората така както искаш да се отнасят с тебе.

  Казва още Искам милост от вас да си прощавайте. Не се противете на злите хора, не отвръщайте на злото със зло. Изцелявал е хора от всякакви болести. Нахранил е хората. Кое от това ви се вижда лошо.

  Освен това ако Бог е лош защо още ни търпи?
  Писано е че Бог иска всички да дойдем до покаяние.

 3. Аватарът на pop
  pop

  Не спирам да се изумявам от човешките думи и действия.
  Вярата е вяра ,а не факт.Няма причина да се възхищаваме на сляпа вяра.По-скоро е глупаво.
  Браво за усилията,които полагате тук!

 4. Аватарът на Стефан
  Стефан

  Много ме кефиш човек. Евалата, не си сам има много хора като теб. Фанатиците са единици и все повече намаляват, просто са като майките антиваксерки – вдигат много шум.

 5. Аватарът на Истината
  Истината

  Подпечатани от Бог: https://www.facebook.com/permalink.php?id=1431479060469306&story_fbid=1492204584396753
  За съжаление, оригиналната статия в National Report .net я няма вече. Случайно…

  1. Аватарът на Anti-Bible.com

   Текст, намерен в сайт, опериран от крайно-десни консерватори християни (nationalreport.net + drudgereport.com.co + еxaminer.com.co и т.н.), и цитиран в християнски профил във Фейсбук, не изглежда ни най-малко убедително, по отношение на обективността си. И един въпрос – ако това беше вярно, кой точно арамейски диалект са използвали (защото има доста). Ако бог е решил да кодира нещо в ДНК, не би ли ползвал някой доста по-стар език – мандарин, например, който е съществувал хиляди години преди арамейския? Или за християните, всичко, което е извън границите на Анатолия и североизточната част на Африка, просто не е съществувало?

 6. Аватарът на Истината
  Истината

  Това, което може да те излекува от вярата или неверието (зависи от какво си „болен“ 🙂 ) са фактите, доказателствата и Истината (Божиите закони). Те ще накарат логиката да те доведе до вярата (щом при теб обратното е невъзможно(?)). Защото няма начин да видиш Бог, просто трябва да „разчиташ“ свидетелствата за Неговото съществуване и Неговото творение и тогава да повярваш.

  1. Аватарът на Anti-Bible.com

   Аз лично следвам фактите, без презумпцията, че съществува бог. Когато някой вярва, че нещо съществува, всичко около него ще му изглежда като следствие от това, в което вярва. Прост пример – ню-ейдж истерията с числата 11:11. Изведнъж всеки започна да ги вижда. Да не споменаваме откачените конспиратори, като Дейвид Айк например. В средата на 20 век, заради конспирацията около Розуел, всички започнаха да виждат летящи чинии и зелени/сиви човечета. Появи се Айк с неговите рептили – всички започнаха да виждат рептили наляво и надясно (да не говорим, че тази негова фантасмагория е буквално копие дума по дума на джиновете, описани в исляма – отново с цел контрол над суеверните маси). Човешката психика е податлива на такива влияния и религията ги използва умело за своите цели. Вие, ако искате вярвайте в „небесния татко“ – това е Ваше и на всеки друг човек право. Но това, че вярвате в него не го прави истински – само подклажда причинно-следствената връзка, която сте си изградили в съзнанието (вярвам, че има бог, който е създал всичко => виждам доказателства във всичко около себе си). Ако в основата на християнската идеология беше залегнала идеята, че бог е създал вселената от макарони, щяхте да виждате макарони във всичко – изберете си форма, материал, цвят, предмет, буква, число… каквото и да е… Заявете, че бог го е използвал, за да създаде всичко и готово – с времето ще го виждате все повече и повече във всичко.

 7. Аватарът на Истината
  Истината

  Сърцето (душата) не са източник само на емоции, но и на мъдост, която разумът потвърждава с доказателства.
  Помислете: за да търси разумът доказателства, трябва да е допуснал някакво твърдение. Ако преди това не е имал доказателства, то какво е накарало разума да търси такива? Сърцето (подсъзнание, душа) разбира (!), че има нещо нетипично и започва да търси подкрепа за подозрението (?) си.

  1. Аватарът на Anti-Bible.com

   Бъркате сърцето с лимбичната система. Системите са подредени (и надграждани чрез еволюцията) в реда

   мозъчен ствол > лимбична система > неокортекс

   Първата система отговаря за „автоматизацията“ на тялото (пулс, дишане и т.н.), там са и инстинктите (самосъхранение, размножаване…). Добър пример за организми, опериращи само чрез нея, са влечугите. Тази система почти не подлежи на промяна – програмирана е и работи от раждането до смъртта, без да спира. Втората я надгражда и добавя нюанси в поведението, чрез емоциите, които следват принципа на удоволствие. На това ниво са бозайниците. Третата е логическата част, която е най-развита при човека, като приматите имат наченки от нея. За съжаление, при хората масово работата на тези системи се движи от най-старата към най-новата – от инстинктите, през емоциите, до логиката. По този начин, логиката е подчинена на емоциите и инстинктите, което ни води до религията. Религията действа, като подчинява логиката на инстинктите и емоциите (наказание/награда, ад/рай, да си сам/да си защитен от „небесния баща“, както и следствията от това поведение на масите, водещо до самоподхранващата се обратна връзка: чувството да си сам с мнението си (атеизъм) срещу чувството, че те подкрепят милиарди хора (религия); при този толкова масово срещан модел на работа на психиката/мозъка, хората винаги избират второто, водени от инстинкти и/или емоции, елиминирайки логиката) и така й пречи да работи.

 8. Аватарът на mariq
  mariq

  Спокойно-не се изумявай. Тук са въздух под налягане…Това са толкова повърхностни разсъждения, че няма място за изумяване. Вярвай в Христа! Взели са някакви отрязъци, а на истински сериозните неща изобщо не са обърнали внимание…..

  1. Аватарът на Anti-Bible.com

   Ако цитатите, на които се обръща внимание в сайта, са отрязъци, то и „истински сериозните неща“, както ги наричате Вие, също ще са отрязъци.

  2. Аватарът на Истината
   Истината

   Думите на Исус са Истината. За съжаление във всички съвременни копия на „Светото“ писание има много малко от Него. След Никейския събор и гоненията след Богомилите (Пазителите на Истината) Истината умело се прикрива, изтрива и изопачава. И този процес тече и до днес. Например, на няколко места пишете, че има текстове премахнати в Българската версия на Библията, а аз ги намирам в изданието, което имам, което явно е по-старо. С това искам да ви кажа: Не съдете за християнството и ВЯРАТА (не религията!) в Бог, Светия Дух и неговото въплъщение Исус Христос по една силно изопачена книга, а търсете Истината! Моля ви! 🙂

  3. Аватарът на Anti-Bible.com

   Моля, дайте доказателства за твърдението си, че „Думите на Исус са Истината.“. Никейският събор и гоненията на богомилите имат своето влияние над съдържанието на библията, но християнството, като концепция, е създадено преди тези периоди. Мелезът от юдаизъм и митраизъм е дело на Павел от Тарс, за когото някои негови съвременници (в близките 2-3 века) се изказват доста остро: „Чудото на нашето време е как този най-обикновен равин беше превърнат така неочаквано в бог от Павел от Тарс, който задмина всички мошеници и измамници, съществували някога по света.“ Също и: „Присвоявате си празниците и обредите ни, и то в името на един юдей, който не е имал и представа за всичко това. Ограбвате ни и отричате, като привеждате думите на онзи дързък кипърчанин, който заявил, че няма спасение извън вашата вяра. Нима трябва да вярваме, че поколения и поколения хора, измежду тях Платон и Омир, са погубили душите си само защото не са почитали един юдей, за когото се казва, че бил бог, един човек, който не е бил роден, когато светът е бил създаден? Искате да вярваме, че единният бог е не само „ревнив“ по думите на юдеите, но и зъл? Струва ми се, че човек трябва да се заблуждава прекомерно много, за да вярва тези неща.“

  4. Аватарът на Истината
   Истината

   „Проклети да са фарисеите, защото те са като куче, което спи в яслите на воловете: нито то само яде, нито [дава] на воловете да ядат.“ – Вие не вярвате и на другите не давате…

   „Когато сами познаете себе си, ще бъдете познати, и ще узнаете, че сте чеда на живия Отец.
   Но ако не се познаете, в нищета ще пребивавате и сами нищета ще бъдете.“

   „Не лъжете и не вършете онова, което мразите, защото всичко е открито пред небето. Защото няма нищо скрито, което да се не открие, и нищо потулено, което да остане неразкрито.“

   Има светлина в човека от светлина и тя свети над целия
   свят. Ако не свети, тогава е тъма.

   „Виждаш прашинката в окото на брата си, а гредата в твоето око не виждаш. Когато извадиш гредата от твоето око, ясно ще видиш, как от окото на брата си прашинката да извадиш.“ – Дали християните или поповете (религията) имат греда в окото?

   „Аз се изправих насред света и им се явих в плът. Намерих ги всички пияни, но никого от тях не открих жаден. Душата ми более за децата человечески, защото са слепи в сърцата

   си и не виждат, защото празни идват на света и празни искат да си отидат. Но сега те са пияни. Когато оставят виното, ще се покаят.“

   „Онзи, който има, нему още ще се даде, а от онзи, който няма нищо, ще се отнеме дори и малкото, което има.“

   „От онова, което ви говоря, не ще узнаете, кой съм“ – съдете по делата и живота Му.

   „Грозде от тръни не се бере, нито смокини от магарешки бодили, защото те не дават плодове. Добрият принася добро от хранилището; лошият принася зло от поквареното хранилище в своето сърце и изрича зли слова. От изобилието на своето сърце той изнася злото.“

   Гледай живия, докато си жив, защото може да умреш и тогава ще се опиташ да видиш живия, но не ще можеш да го съзреш.

   Ако човек е , ще се изпълни със светлина, но ако е раздвоен, ще се изпълни с тъма.
   ==================
   Преценете със сърце.

  5. Аватарът на Anti-Bible.com

   Преценките се правят с разум. Най-лошите преценки са тези, правени на базата на емоции. Емоциите са запазени за съвсем други моменти. Емоциите следват принципа на удоволствието – следователно всичко, което предлага награда (дори и тя да не съществува), се приема като „хубаво“ и се преследва от емоциите, а всичко, което не предлага такава или предлага наказание (в частност болка) – се избягва от емоциите. Емоцията е на едно стъпало над инстинктите, но и на едно стъпало под разума, който е изключително човешки елемент. В този смисъл – ако трябва да използваме сърцето си (или по-точно лимбичната система, отговаряща за емоциите), за да правим преценки и да взимаме решения, кое би било по-добре – да издържим болката от ваксинацията, която е неприемлива за емоцията, или да загинем от смъртоносен вирус, щастливи, че не сме изпитали болката от иглите, с които можеше да са ни надупчили?

  6. Аватарът на 20 години изучавал религиите.
   20 години изучавал религиите.

   Обърнете внимание на следния текст – „Докато модерната наука, история, геология, биология и физика не са успели да променят убежденията ви, някакъв идиот, подскачащ по подиума и държащ безумни речи, е всичко, което ви е необходимо, за да “докажете” християнската религия.“

   Той е написан точно за зомбита като Вас. Само абсолютен кретен без капчица разум може да обяснява как някой трябва да вярва сляпо. То бива да сте зомбясали, ама вашето граничи не с кретенизъм, а с тотална липса на всякакъв разум.

 9. Аватарът на Изумен
  Изумен

  Снощи,както се рових и си търсих материали за курсовата работа попаднах на този сайт.Вярвам в Исус Христос на големи празници ходя на църква,всяка вечер се моля по своему,но от прочетеното дотук останах доста шокиран и се чудя дали наистина цялото християнство не е една огромна лъжа и илюзия.Доколкото знам първият превод на евангелието на съвременен български е направен от протестанти през борбите за църковна независимост и този превод се е разпространил в нашите църкви по онова време с благословията на митрополтите.Също така съм чувал и за тези напълно преведени библии,които се пазят в Семинарията и някои митрополии мислех си,че те са някакви измислици,но от прочетенто дотук разбирам защо толкова усърдно ги крият.Библията,която имам вкъщи е от издателството на светия синод не съм ги чел тези пасажи там,но това ме навежда към мисълта,че тези библии са силно редактирани.Не знам ако това е истина,значи целият ми съзнателен живот е тънел в мрак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *